duminică, 16 martie 2025
12.3 C
Carcaliu

Localitatea Carcaliu a fost întemeiată la finalul secolului al XVIII-lea de câteva familii de pescari ruşi lipoveni, creştini ortodocşi de rit vechi (staroveri)

Must read

“Comuna Carcaliu se află în nord-vestul Dobrogei, pe malul drept al Dunării, la o distanță de 10 kilometri de orașul Măcin, la 24 de kilometri de Brăila şi la 73 de kilometri de reședința de județ Tulcea.
Localitatea Carcaliu a fost întemeiată la finalul secolului al XVIII-lea de câteva familii de pescari ruşi lipoveni, creştini ortodocşi de rit vechi (staroveri), care au emigrat din Rusia.
Una din primele atestări documentare ale existenței localității Carcaliu o găsim în Harta rusă din 1835. Marele istoric român Constantin C. Giurescu susține că harta respectivă a fost întocmită între anii 1828-1832.
Numele localității „Carcaliu” provine din turcă – Kará-Kalé, de la Kará – negru şi Kalé – cetate, piatră. Înainte de această denumire, satul purta numele slavon de Kámena (Piatră), apoi, după năvălirea turcilor a luat numele ce-l poartă şi astăzi.
Populația este majoritară de lipoveni. În vorbirea localnicilor se mai păstrează şi astăzi numele slav Kámen, iar ruşii lipoveni din alte localităţi din România mai folosesc şi numele slav Kámenka. Portivit recensământului din 1888, localitatea Carcaliu avea un număr de 1.553 de suflete, la 1 ianuarie 1970 – 5.233 de locuitori, iar în prezent sunt aproximativ 3.000 de locuitori.
Atasat:
• Pagina din cartea „Principatele Romane” a lui Constantin Giurescu in care pomenește de Camenca;
• O statistica din ziarul Telegraful Roman din 1879, privind populatia Dobrogei imediat dupa alipirea din urma Războiului de independenta (1877);
• O harta ruseasca (?) mai veche.”
Foto si text: Adi Sgh
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Carcaliu | Tulcea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura